, Hyvinvointi ja liikunta, Kuulumisia

Lapsiperhearki – 5 vinkkiä energisempään arkeen

Tervehdys pitkästä, pitkästä aikaa! En ole kerennyt blogia päivittämään ollenkaan, kun arki on vienyt aivan mennessään. Meidän 1v kuopuksella on valtava eroahdistuskausi meneillään. Kuvassakin kiipesi syliin kun yritin kerrankin ottaa kuvaa pelkästään itsestäni. 😂No sitten 3 v:llä on joku järjetön raivokausi meneillään. Kahdella vanhimmalla on vähän tasaisempi vaihe tällä hetkellä, ainut että ovat aivan allergisia toisilleen ja koulumaailmaan raadollisuus välillä ravistelee sekä lasta että meitä vanhempia. Eli normimenoa täällä, mennään vaiheesta toiseen.

Itse olin vuodenvaihteessa ihan hurjan väsynyt. Varmaan kun miehellä oli lomaa, ja sai vähän hellittää arjenpyörityksestä, niin väsymys iskikin kunnolla päälle. Meillä oli molemmilla sama juttu. Otettiin siis mahdollisimman rennosti, ja keräiltiin voimia konvehdit kainalossa. Se oli ihanaa! Ainut vaan että ne konvehdit eksyivät joulun jälkeen mukaan aamupalalle, välipalalle, ruoalle ja iltapalalle. Huomasin jossain kohtaa, että oloni ei ole normaali. Väsytti ihan liikaa koko ajan, ja sitäkin pohtiessa suuni oli varmaankin täynnä konvehtia. Energiaa ei tuntunut olevan liikuntaan eikä mihinkään ns. ylimääräiseen. Siis sellaiseen jota normaalisti arkeen kuuluu. Siispä päätin tehdä pienen ryhtiliikkeen, muutama pieni muutos arkeen jonka seurauksena oloni on jälleen normaali oma itseni. Ja kas kummaa, ei olekaan enää pakko mussuttaa makeaa jokaisessa välissä.

Ajattelin laittaa vinkit teille jakoon! Yksinkertaiset perusohjeet, jopa aivan itsestäänselvät. Mutta itse ainakin tarvitsen välillä muistutusta näistä peruspilareita.

Ilmainen kuva ladattu Pixabaysta.

5 vinkkiä energisempään arkeen: :

  1. Mene tarpeeksi ajoissa nukkumaan. Kyllä. Etenkin jos joudut yöllä heräilemään, niin huolehdi että menet ajoissa sänkyyn. Toki on tärkeää välillä ottaa iltaisin aikaa puolison kanssa tai ihan yksin, mutta pääsääntöisesti huolehdi ettet valvo liian myöhään. Lepo on arjessa jaksamisen perusta.
  2. Syö mahdollisimman värikästä ruokaa, ja syö tarpeeksi paljon ja useasti. Tämäkin on ihan supertärkeää arjessa jaksamisen kannalta. Itse syön 5-6 kertaa päivässä, ja huolehdin että ateriavälit eivät koskaan veny yli neljään tuntiin. 2-3 tuntia on itselleni sopiva ateriaväli. Tästä kun pidän kiinni, niin energiataso pysyy yllä ja makeanhimokaan ei iske. Pyrin lisäämään itselleni sekä lapsille joka aterialle puolet kasviksia + hedelmiä/marjoja. Siitä on tullut kiva harrastus, kun yhdessä yritämme koota mahdollisimman värikkään lautasen. Täältä muuten löytyy aivan ihanaa kreikkalaista kasvisruokaa. Kiitos vain siskolleni vinkistä.
  3. Liiku vähintään vartti päivässä. Oikeasti vartti löytyy varmasti ihan jokaiselta aikaa. YouTube on pullollaan erilaisia nopeita ohjattuja treenejä. Ei kannata lähteä mistään raskaasta liikkeelle, jos on jo valmiiksi väsynyt, vaan valitse mieluummin kevyttä ja lempeää liikuntaa. Mutta vähintään vartti päivässä, ja huomaat aivan varmasti pian eron jaksamisessasi. Toki saat liikkua vaikka kuinka monta varttia, mutta vartista on helppo aloittaa. Esimerkiksi BodyFit by Amy, Nourishmovelove ja Blogilates tarjoavat hyviä, erilaisia ja ilmaisia treenejä. Ensin mainittu huomioi myös erinomaisen hyvin raskaanaolevat ja synnyttäneet naiset ohjeissaan.
  4. Ulkoile joka päivä edes pieni hetki. Itselleni tämä ulkoilu tulee automaattisesti, kun vien keskimmäisiä poikia kävellen kerhoon ja sieltä kotiin. Myös meidän päivittäinen kanalan siivous käy ulkoilusta/liikunnasta. Jos en lähde heti aamusta ulos, lähteminen muuttuu hankalaksi.
  5. Laita puhelin ja laitteet pois, tee sen sijaan joka päivä jotain mistä saat aidosti iloa. Tämä. Itse usein väsyneenä saatan jäädä jumiin puhelimeen. Selaan päämäärättömästi somea tai uutisia. Ja sen jälkeen mieli on entistä väsyneempi. Mitäpä jos sen ajan käyttäisitkin vaikka neulomiseen, lukemiseen, maalaamiseen tai siihen vartin jumppaan? Tai vaikka ihan vain istumiseen teekupin äärellä. Puhelin vie oikeasti tosi paljon aikaa meidän arjesta ihan huomaamatta. Tuntuu että aikaa ei ole mihinkään, mutta kuinka monta minuuttia vietät aikaa puhelimella päivän aikana? Sen ajan voisi käyttää toisinkin.

+ 1 erittäin tärkeä : Ota lapset mukaan liikkumaan ja puuhatkaa paljon yhdessä perheenä.

Tämä oikeastaan lisääntyy luonnostaan, kun saat oman energiatasosi nousemaan. Sitä kautta jaksat antaa enemmän aikaa myös perheellesi ja jaksat olla aivan eri tavalla läsnä. Me esimerkiksi olemme käyneet nyt muutaman kerran yhdessä hiihtämässä vanhempien poikien kanssa. Tosi kivaa! Onneksi sain anopilta lainaan välineet, sukset luistivat kuin unelma. Ei tullut siis kouluaikojen ahdistavat hiihtotunnit mieleen. Myöskään laturaivosta ei ollut tietoakaan, päin vastoin meitä kannustettiin kovin. Hiihtoretkien jälkeen saunoimme ja pyörimme lumihangessa. I – HA – NAA! Toivottavasti pian tulee hyvät hiihtokelit takaisin!

Ihanaa tammikuun viimoista viikkoa siulle!

❤️- Marjo

Ps. Perustin ennen joulua oman YouTube-kanavan. Siellä välillä höpöttelen sanoja sydämeltä ja rohkaisua Raamatusta toisille äideille. Löytyy nimellä Marjo Elisa täältä, jos haluat käydä kurkkaamassa. ❤️

Saatat myös pitää...